tel: 81 756 55 20
pl en ru cs

Oferta

Osoba kontaktowa

Zespół Obsługi Klienta
+48 603 134 003
handel@centro-chem.pl

 

DLACZEGO WARTO ZAMAWIAĆ SUROWCE CHEMICZNE W CENTRO-CHEM?

1. Dostępność towaru
większość surowców chemicznych posiadamy od ręki

2. Szybka i bezpieczna dostawa
dzięki własnej flocie 15 aut ciężarowych

3. Sprawdzona jakość surowców chemicznych
ISO, GMP+, AEO, zgodność z REACH

4. Dogodne opakowanie i możliwość personalizacji etykiety
wybierz opakowanie, jakiego potrzebujesz

5. Ryzyko ograniczone do minimum
W pełni kontrolujemy łańcuch dostaw - dzięki własnej flocie, magazynom, składom celnym. Nasze doswiadczenie sięga 1998 roku. Współpracujemy z 2000 Klientami z 35 rynków globalnych. Posiadamy wysoki rating kredytowy - 3A1 wg agencji Dun & Bradstreet.

 

 

Wersenian disodowy

Inne nazwy: Sól dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego

Identyfikator produktu Wersenian disodowy
Branże Chemia gospodarcza, Kosmetyka, Surowce A-Z, Przemysł farmaceutyczny
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Sole kwasu wersenowego - werseniany, Związki sodu
Nr CAS 6381-92-6
Nr WE 205-358-3
Wzór chemiczny C10H14N2Na2O8
Masa molowa 372,2 g/mol
Postać fizyczna Bezbarwne ciało stałe, proszek
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bez zapachu
pH 4,0 – 5,0
Temperatura wrzenia/zakres 105 - 110°C
Gęstość względna 1,767 g/cm3 (20°C )
Rozpuszczalność w wodzie ~100 g/l

Wersenian disodu to chemiczny związek chemiczny zdolny do tworzenia chelatów (kompleksów) z metalami. Pod względem chemicznym stanowi sól dwusodową kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA) https://www.centro-chem.pl/pl/produkty/kwas-wersenowy

Związek został po raz pierwszy opisany w 1935 roku przez Ferdinanda Münza. 

Zastosowanie:

  • chemia laboratoryjna (analiza jakościowa), biochemia i biologia molekularna

  • w medycynie stosowany do leczenia zatruć metalami ciężkimi (dzięki właściwościom chelatującym)

  • stosowany w kosmetyce jako stabilizator i konserwant (zapobiega zmianom zapachu i wyglądu) Związek ten odnajdziemy w szamponach , środkach czyszczących i innych produktach higieny osobistej

  • środek konserwujący żywność (wiązanie metali ciężkich – kofaktorów niepożądanych enzymów)

  • stosowany w nawozach mikroelementowych