tel: 81 756 55 20
pl en ru cs

Oferta

Osoba kontaktowa

Zespół Obsługi Klienta
+48 603 134 003
handel@centro-chem.pl

 

DLACZEGO WARTO ZAMAWIAĆ SUROWCE CHEMICZNE W CENTRO-CHEM?

1. Dostępność towaru
większość surowców chemicznych posiadamy od ręki

2. Szybka i bezpieczna dostawa
dzięki własnej flocie 15 aut ciężarowych

3. Sprawdzona jakość surowców chemicznych
ISO, GMP+, AEO, zgodność z REACH

4. Dogodne opakowanie i możliwość personalizacji etykiety
wybierz opakowanie, jakiego potrzebujesz

5. Ryzyko ograniczone do minimum
W pełni kontrolujemy łańcuch dostaw - dzięki własnej flocie, magazynom, składom celnym. Nasze doswiadczenie sięga 1998 roku. Współpracujemy z 2000 Klientami z 35 rynków globalnych. Posiadamy wysoki rating kredytowy - 3A1 wg agencji Dun & Bradstreet.

 

 

Oleina

Inne nazwy: Kwas oleinowy

Identyfikator produktu Oleina
Branże Chemia gospodarcza, Kosmetyka, Surowce A-Z
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Kwasy
Nr CAS 112-80-1
Wzór chemiczny C18H34O2
Masa molowa 282,46 g/mol
Postać fizyczna Ciecz, lekko żółtawa do brązowej
Kod taryfy celnej 38231200
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Charakterystyczny
Temperatura wrzenia/zakres ~250°C
Gęstość względna 910 kg/m3 (20°C )
Rozpuszczalność w wodzie Nierozpuszczalny

Oleina (kwas oleinowy)  jest kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w świecie roślin i zwierząt.  Jest to olej bezwonny (lub o delikatnym zapachu smalcu), bezbarwny (może mieć też kolor żółtawy). Pod względem chemicznym jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy omega-9. Nazwa opisywanej substancji pochodzi od łacińskiego słowa oleum, co oznacza olej. Sole i estry kwasu oleinowego nazywane są oleinianami.
W reakcji „utwardzania tłuszczu” kwas oleinowy przechodzi w kwas stearynowy.

Kwas oleinowy jest stosowany jako składnik wielu produktów spożywczych w postaci jego trójglicerydów. Jest składnikiem normalnej diety człowieka, wchodzącym w skład tłuszczów zwierzęcych i olejów roślinnych. Co więcej FDA potwierdziła korzystne działanie zdrowotne dla olejów w wysoką zawartością kwasu oleinowego.

Estry triglicerydowe kwasu oleinowego stanowią większość oliwy z oliwek. Oleinę odnajdziemy m.in. w oleju rzepakowym, tranie czy oleju macademia.
Kwas oleinowy jest najliczniej występującym kwasem tłuszczowym w ludzkiej tkance tłuszczowej.

Zastosowanie:

  • stosowany w produkcji smarów i detergentów

  • dzięki dużym zdolnościom emulgującym kwas oleinowy znalazł zastosowanie w środkach powierzchniowo czynnych, detergrnatch, mydłach

  • w branży kosmetycznej –produkcja  mydeł, kosmetyków, środków piorących (środek emulgujący)

  • stosowany w przemyśle farmaceutycznym  (np. jako czynnik umożliwiający wchłanianie leku)

  • w medycynie – istnieją doniesienia, że balsam zawierający kwas oleinowy wspomaga leczenie świerzbu

  • wykorzystywany w powłokach i uszczelniaczach