Oferta
Mentol
Inne nazwy: L-mentol
Identyfikator produktu | Mentol |
Branże | Kosmetyka, Surowce A-Z, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Pozostałe |
Nr CAS | 2216-51-5 |
Nr WE | 218-690-9 |
Wzór chemiczny | C10H20O |
Masa molowa | 156,27 g/mol |
Postać fizyczna | Białe kryształy |
Kod taryfy celnej | 29061100 |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Charakterystyczny, miętowy |
Temperatura topnienia/krzepnięcia | 41 - 44oC. |
Temperatura wrzenia/zakres | 212 - 216oC. |
Gęstość względna | 0,89 g/cm3 |
Rozpuszczalność w wodzie | ok.0,4 g/l |
Mentol jest alkoholem z grupy terpenów po raz pierwszy wyizolowanym pod koniec XVII w. Mentol uzyskuje się z mięty pieprzowej i innych gatunków mięty (np. mięty japońskiej). Na szeroką skalę wykorzystywany jest m.in. preparatach farmaceutycznych i bardzo często stanowi istotny składnik olejków eterycznych.
Mentol, inaczej L-mentol, jest organicznym związkiem chemicznym o właściwościach oleistych i przezroczystych. Jest on biały i ma charakterystyczny, orzeźwiający zapach.
Metol jest ciałem stałym - ma postać bezbarwnych kryształów o charakterystycznym, orzeźwiającym, miętowym zapachu. Mentol bardzo łatwo rozpuszcza się w 96% etanolu, olejach i parafinie, znacznie trudniej w glicerynie, a w wodzie jest praktycznie nierozpuszczalny.
Mentol znajduje swoje zastosowanie w:
- w przemyśle kosmetycznym- mentol jest często używany jako składnik w produktach do pielęgnacji skóry i ust, takich jak balsamy do ust i kremy do twarzy, ponieważ działa jako środek chłodzący i orzeźwiający. Charakterystyczny zapach mentolu jest wykorzystywany podczas wytwarzania kompozycji zapachowych kosmetyków (szamponów, płynów do kąpieli i pod prysznic, chusteczek higienicznych), perfum czy środków czyszczących (płyny do naczyń, środki piorące, płyny do podłóg). Mentol znajduje się często w składzie produktów po opalaniu, które przynoszą ulgę podrażnionej słońcem skórze.
- w przemyśle spożywczym- mentol jest dodawany do gum do żucia, cukierków i innych produktów o smaku miętowym, aby nadać im charakterystyczny, orzeźwiający smak.
- w przemyśle farmaceutycznym- jest on skutecznym środkiem znieczulającym i antyseptycznym co powoduje, że jest składnikiem maści, plastrów, które pomagają złagodzić ból i zapobiegać infekcjom.
- w przemyśle paszowym, Mentol jest dodawany jako dodatek do pasz dla zwierząt, aby poprawić ich właściwości smakowe
Czy wiesz, że...
Mentol utrudnia wnikanie jonów wapnia przez membranę komórki, co jest sygnałem hamującym odczuwanie ciepła przez termoreceptory. Pobudzane sa wyłącznie receptory odpowiedzialne za odczuwanie zimna.