Oferta
Chelat cynku EDTA Zn 15%
Inne nazwy: kwas wersenowy EDTA cynk, EDTA Zn
Identyfikator produktu | Chelat cynku EDTA Zn 15% |
Branże | Nawozy, Surowce A-Z, Ogrodnictwo |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Chelaty, Związki cynku |
Nr CAS | 14025-21-9 |
Nr WE | 237-865-0 |
Wzór chemiczny | C10H12N2O8Zn·2Na |
Masa molowa | 399,58 g/mol |
Postać fizyczna | Ciało stałe koloru białego |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Bez zapachu |
pH | 6,0-7,0 (1% roztwór wodny) |
Temperatura topnienia/krzepnięcia | nie dotyczy (rozkład) |
Gęstość względna | 800 - 1000 g/l |
Rozpuszczalność w wodzie | 1000 g/l |
Chelat cynku EDTA to kompleksowy związek chemiczny, w którym odpowiedni związek organiczny połączony jest z jonem cynku.. W nomenklaturze chemicznej chelat cynku jest znany również jako kwas wersenowy EDTA cynk lub EDTA Zn.
Chelat cynku EDTA to biały, krystaliczny proszek o wysokiej rozpuszczalności w wodzie.
Chelat cynku znajdzie swoje zastosowanie w:
- ogrodnictwie - przeznaczony jest do dolistnego dokarmiania roślin i fertygacji. Pokrywa zwiększone zapotrzebowanie na cynk, zwłaszcza kukurydzy, zbóż jarych i ozimych, roślin okopowych oraz maku. Dostarcza roślinom szybko i efektywnie działający cynk i zapobiega występowaniu niedoborów tego składnika. Cynk jest niezbędny do prawidłowego i szybkiego rozwoju systemu korzeniowego oraz części nadziemnej rośliny, zwiększa efektywność nawożenia azotem, wielkość i jakość plonu. Cynk pełni w organizmie roślinnym znaczącą rolę w regulacji metabolizmu kwasów nukleinowych. Jest także związany z metabolizmem aminokwasów i białek, pośrednio wpływa na tworzenie się hormonów wzrostu – auksyn – oraz bierze udział w metabolizmie cukrów. Podczas jego niedoboru dochodzi do uszkodzeń funkcji chloroplastów i obniża się intensywność fotosyntezy.
Czy wiesz, że..
Cynk wpływa na plonowanie wielu roślin rolniczych. Jego niedostateczna zawartość w glebie sprawia, że liście roślin są małe, z licznymi przebarwieniami oraz charakterystycznymi biało-żółtymi plamami na końcach. Oprócz tego zatrzymany zostaje wzrost rośliny co prowadzi do karłowatości.