Oferta
Azotan sodu
Inne nazwy: Saletra sodowa, saletra chilijska
Identyfikator produktu | Azotan sodu |
Branże | Chemia gospodarcza, Nawozy, Surowce A-Z, Szkło i ceramika, Ogrodnictwo, Przemysł spożywczy |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Sole kwasu azotowego - azotany, Związki sodu, Związki azotu |
Nr CAS | 7631-99-4 |
Nr WE | 231-554-3 |
Numer indeksowy | 007-010-00-4 |
Wzór chemiczny | NaNO3 |
Masa molowa | 84,99 g/mol |
Postać fizyczna | Bezbarwne kryształy lub proszek |
ADR | UN1498 |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Bez zapachu |
pH | Ok. 5-9 w temp. 25°C 10% r-r |
Temperatura topnienia/krzepnięcia | 307°C w 1013 hPa |
Gęstość względna | 2,26 g/cm3 w temp. 20°C |
Rozpuszczalność w wodzie | > 100 g/l w 20°C |
Azotan sodu znany również pod nazwami takimi jak saletra sodowa czy saletra chilijska jest nieorganicznym związkiem chemicznym z grupy azotanów - sól kwasu azotowego i sodu. Występuje w postaci bezwonnego, bezbarwnego kryształu lub proszku który jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Substancja ta dobrze pochłania wilgoć z atmosfery dlatego powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku. Nazwa „Saletra” wzięła się od łacińskich słów „sal petrae” czyli „sól skalna”.
Azotan sodu jest naturalnie występującym minerałem spotykanym na terenach suchych i gorących który posiada szeroki zakres zastosowań. Spotkamy go w żywności jako konserwant o symbolu E251 gdzie skutecznie zapobiega psuciu się żywności i tym samym przedłuża jej termin przydatności do spożycia. W Polsce został dopuszczony do stosowania zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia 18 września 2008 roku.
W przetworach mięsnych peklowanych (takich jak kiełbasa wędliny, parówki czy konserwy) saletra sodowa wykorzystywana jest do hamowania rozwoju bakterii jadu kiełbasianego Clostridium botulinum zaś w serowarstwie dodawana jest do serów dojrzewających w celu zahamowania rozwoju mikroflory z rodzaju Clostridium tyrobutycurum.
Azotan sodu pojawia się także w prawie wszystkich warzywach o różnym natężeniu. Nawet do 80% spożywanych przez człowieka azotanów pochodzi z warzyw (w zależności od diety). Najwięcej spotkamy go w warzywach korzeniowych takich jak marchewka, buraki czy pietruszka zaś najmniej w cebuli, papryce, fasolce szparagowej (głównie żółtej), pieczarkach czy pomidorach. Dzienne maksymalne spożycie azotanu sodu to 3,7 mg na kilogram masy ciała. W rolnictwie jest składnikiem nawozów które wzbogacają glebę w azot.
Saletra sodowa wykorzystywana jest także w produkcji:
- substancji uszczelniających,
- farb i lakierów,
- klei
- materiałów wybuchowych (w tym nitrogliceryny),
- rozpuszczalników.
- w pirotechnice (jako utleniacz)
- azotanu potasu (jako substrat)